Sä oot hihhuli ja ne on selibaatissa tai ei saa

puuma

 

 

 

 

 

On muuten aika haastavaa saada jalkaan sukkahousut, jos jalassa on koru, joka pitää saada sukkahousujen päälle eikä sitä voi ottaa välillä pois. Koru on niin hieno, että halusin oppia tekemään sellaisia itse. Opetellessani tekniikkaa tajusin, että narujen sitominen rauhoitti mielen ja kiinnitti paikkaan. Se auttoi keskittymään.

Opetin tekniikan asiakkaalleni, jotta ahdistus ja paniikki pysyisivät loitolla. Menetelmä osoittautui loistavaksi. Jaoin oivallukseni facessa senkin uhalla, että minua pidettäisiin omituisena.

Sadan solmitun korun jälkeen päätimme aloittaa ystäväni kanssa projektin. Halusimme muistuttaa, että jokainen on rakkauden arvoinen. Jokaista solmimaamme korua yhdistäisi turkoosi lasihelmi. Se kertoisi rakkauden tärkeydestä – You Are Loved.

Kesä kului puistoissa lankoja solmien. Erilaiset ihmiset pysähtyivät kuuntelemaan tarinaamme koruista. He istuivat viereemme ja kertoivat oman tarinansa monesti kyynelehtien. Kohtaamiset olivat liikuttavia ja merkityksellisiä. Oli pysäyttävää tajuta, miten pienellä hetkellä ja käteen sidotulla korulla oli näille ihmisille ja meille valtava merkitys. Pohdin paljon rakkaudettomuutta, erillisyyttä ja yksinäisyyttä, joka tarinoista kuulsi läpi facebookissa.

Työpajoissa eri-ikäisten kanssa koettiin uuden opettelun äärellä levollisia hetkiä. Opettaessani lapsia solmimaan koruja sain kuunnella monenlaisia tarinoita lapsen maailmasta ja pohdintoja siitä, miltä tuntuu olla lapsi. Sain kokea kauneutta ja ihmeellisiä, lähes taianomaisia, hetkiä. Sinnikkäästi opetellen lapset halusivat tehdä korunsa valmiiksi. Kaikille se ei ollut aivan helppoa, mutta korut tulivat valmiiksi. ”Halloween puuma” oli äimistynyt. Toisessa pajassa keski-iän ylittäneet miehet halusivat jatkaa tulevina päivinä kanssamme korujen tekemistä. Illalla facessa totesin nieleksineeni kyyneleitä ihmisten tarinoiden ja hetken vuoksi.

Silti vasta toiselle tuhannelle siirryttyämme aloin ymmärtää, että pieni hetki, jossa sain lapselta korun, kantoi suurta merkitystä sisällään. Koruja jakaessamme tai niiden tekemistä opettaessamme voimme valaa ihmisiin iloa, tarjota rakkaudellisia ja luottamuksellisia hetkiä, kokemusta kuulluksi tulemisesta ja toivoa maailman hyvyydestä. Hetkissa syntyy tarinoita ja uusia keskusteluja, joskus yllätyksellisissäkin tilanteissa.

Bussissa keskusteltua (FB 2.10)

– Hei tytttö, mikä toi juttu sun jalassa on?” 
– Koru, joka muistuttaa, että säkin oot rakkauden arvoinen.
– Eksä ota sitä koskaan pois?
– En, että muistaisin ja muutkin.
– Et ees seksin ajaksi? Antaa olla. Sä oot hihhuli ja ne on selibaatissa tai ei saa.
– Reps. Haluaisit säkin tällaisen korun. Mulla olis niitä täällä kassissa.
– No en. Mä haluan seksiä.
– Aaa. No, voi tästä korusta siihenkin olla apua. Mut nyt mä meen töihin. Moi.
– Ootsä töissä? Siis oikeesti. Sähän sanoit olevas hihhuli.

Facebook on tarjonnut minulle väylän jakaa kokemaani rakkautta ja haastaa muut mukaan pohtimaan kanssani elämän suuria kysymyksiä. Olen voinut myös kertoa ihmisen kokoisia tarinoita toivoen, että ne avaisivat meille maailmaa itseemme ja siihen, että totuutemme on vain aina yksi monien totuuksien joukossa. Olen saanut keskustella, vaihtaa ajatuksia ja oppia paljon ihmisistä, elämästä ja itsestäni.

Nyt joulun lähestyessä someystäväni tietävät miten sukkahousut korun alta pujotellaan. He tietävät myös, että sukkahousujen paksuus vaikuttaa asiaan. Eikä sovi unohtaa, että verkossa syntyi uusi innovaatio korustamme – se toimii myös siveysvyönä 😉

How to make You Are Loved -koru (YouTube-video)

 

12 Comments

  1. Moi,
   Facebook-sivua ei ole. Ollaan vähän laiskoja tai jotain. Mutta nyt on video ja siitä toisesta linkistä saa kuvallisen ohjeen. Aikomuksena on järjestää työpaja ennen joulua korujen tekemiseen 🙂

   Tykkää

   Vastaus

  1. Olen huomannut saman. Laittaessa ruokaa alkaa ihmiset puhua erilaisia asioita kuin vain istuttaisiin nokakkain. Erityisesti nuorten kanssa aikoinaan tein työni ruokaa laittaessa kahden nuoren kanssa keittiössä. Siinä on myös lämpöä ja huolehtimista. Samalla ollaan tasa-arvoisessa asemassa. Molemmat tekevät yhteistä asiaa yhdenvertaisina. Ja totta Jari kirjoitat. Yksinään mikään teko ei tee paljoa, jos sydän ei ole mukana ❤

   Tykkää

   Vastaus

 1. Ihana tarina näillä koruilla.
  Taiteilimme tänään tyttöni kanssa videon ohjeiden avulla neljä korua. Kotona oli valmiina rajoitetusti materiaaleja, mutta puuhelmistä, paperinarusta ja paksusta puuvillalangasta tuli nättejä, rustiikkisia versioita. Kun idean päästä sai kiinni, solmeilu oli tosi hauskaa. Näitä tehdään varmasti vielä lisää!
  Onko korujen solmimiseen ranteeseen muuten joku ”oikeaoppinen” tapa?

  Tykkää

  Vastaus

  1. Paras tapa solmia korut ranteeseen on pujottaa langanpäät toisen pään luupista sisään ja pyöräyttää looppisolmu siihen. Tajuaakohan tästä selityksestä mitään?
   Huomattiin muuten muutaman päivä sitten, ettei meillä koruntekijöillä ole yhtään korua itsellä, jossa olisi tuo You Are Loved -helmi, kädessä. Jotta suutarin lapsilla olisi kengät, tehtiin nopsaan korut itsellemmekin.

   Tykkää

   Vastaus

 2. Tosi kiva kirjoitus, sydäntä lämmittävä tarina korusta, joka yhdistää ihmisiä. Heti tuli into, että joo haluan tehdä tuollaisen lapseni kanssa, hän rakastaisi sitä. Kuva on myös lämmin tunnelmaltaan ja saa hyväntuuliseksi.

  Tykkää

  Vastaus

  1. Toivottavasti ehditte tehdä. Parasta on laittaa keskilangaksi (johon helmet pujoitetaan ja on lyhyempi) ohut paperinaru. Ulkopuolella voi sitten olla mitä vain lankana. Meidän korut on tehty vahatusta puuvillanarusta.

   Tykkää

   Vastaus

 3. Jo kuva, puhumattakaan otsikosta, herättää kiinnostuksen. Siis mikä hihhuli ja vielä selibaatissa? Kuten hyvässä jutussa usein, loppu antaa ratkaisun. Tarina täydentyy, antaa mielen ja kokonaiskuvan. Lyhyeen juttuun on saatu moniulotteinen tarina. Ei vain korusta, vaan sen merkityksestä. Ei vain rakkaudesta symbolina, vaan sen käytännön teoista. Ei vain tutuista, vaan laajentamisesta lähellä kulkeviin, niihinkin joille hyökkäys näyttää olevan ainoa aloitus. Hyvä blogiteksti, herättää kiinnostuksen lukea lisää!

  Tykkää

  Vastaus

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s